Hypnotherapie - Antwoorden en Toelichtingen

Hypnose, Krachtig en Prachtig! En voor iedereen…

Het woord ‘hypnose’ komt van het woord ‘hypnos’. En dat is het Griekse woord is voor ‘slaap’.

Hypnose is ooit zo genoemd, omdat wie in hypnose is eruit kan zien alsof hij/zij slaapt. Dat komt doordat je alle spieren die je op dat moment niet nodig hebt ontspant. Er is gewoon nooit een beter woord voor bedacht.

Precies om deze reden wordt het woord “Slaap” vaak gebruikt om in hypnose te gaan. Je gaat natuurlijk niet slapen als je bij de hypnotherapeut bent. Het helpt je om in hypnose te gaan. Het is zo’n woord dat door iedereen vanzelf wordt aangevoeld en juist wordt opgevat.

Hypnose lijkt op dromen:

 • Tijdens hypnose is de censuur door je logica tot een minimum beperkt
 • sta je in rechtstreeks contact met je ‘innerlijk weten’, je ‘innerlijke wijsheid’.
 • kun je vrij associëren
 • is je voorstellingsvermogen maximaal
 • kun je van alles beleven ‘alsof het echt is’, of ‘als toeschouwer’
 • In hypnose zijn is buitengewoon ontspannend, weldadig en verfrissend

Maar er zijn ook verschillen, namelijk:

 • Tijdens hypnose ben je heel helder en in controle.
 • Je bent doelgericht en je kunt beslissingen nemen.
 • Je kunt dingen voor je houden – zelfs voor jezelf.
 • Je merkt alles wat er om je heen gebeurt, maar je kunt je focus ook helemaal naar binnen brengen.
 • En: Ik ben bij je. Samen vinden we de weg naar jouw oplossing.

In hypnose ben je hyperbewust van het onderwerp waarop je aandacht gericht is.

Alles wat op dat moment niet belangrijk is, is op de achtergrond.

Dus gebeurt er iets wat belangrijk is, dan ben je daar direct bewust van.

Hypnose is een staat van focus.

Iedereen ervaart die focus elke dag meerdere malen. Alleen, misschien niet bewust. Denk aan het lezen van een boek of het kijken van een film. Daar kun je zo in opgaan, dat je de omgeving ‘vergeet’. Maar op het moment dat er pauze in de film is, of er in je omgeving iets gebeurt, dan ben je meteen weer in je ‘normale staat van waakbewustzijn’.

Ook tijdens auto rijden of computerspellen spelen is je aandacht sterk gefocust waardoor je ‘de rest’ vergeet op te merken. Ook wanneer je denkt: “Hé, ik dacht dat ik pas een paar minuten bezig was, maar nu is het al Zo Laat!” zijn momenten dat je in hypnose bent geweest.

Je kunt heel licht gefocust zijn, of heel diep gefocust. Precies zo kun je heel licht in hypnose zijn, of heel diep.

In hypnose hoor en bemerk je alles wat er om je heen gebeurt.

Hoe dieper je in hypnose bent (je ergens op focust), hoe gemakkelijker het is om de omgeving buiten te sluiten. Net als wanneer je in diepe concentratie bent.

Je kunt in hypnose zelfs ‘besluiten’ om dingen niet te horen, te zien of te voelen. En dan is dat ook zo. Totdat zich een reden aandient om je zintuigen weer in te schakelen.

Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is ‘hypnotische anesthesie’. Dat is ‘hypnotische verdoving’. Die kan, na een oefenperiode, worden toegepast bij operaties. Op die manier is het mogelijk om zonder verdoving geopereerd te worden, zonder een gevoel van ongemak.

Dat kan soms het geval zijn; dat heet: ‘hypnotische amnesie’. Maar gewoonlijk weet je precies wat er gebeurd is.

Als je spontaan dingen vergeet bij het ‘ontwaken’, dan heeft dat met zekerheid een functie voor je. Zelf zul je het beste ‘weten’ waarom je die informatie vergeet. Meestal komen de herinneringen later toch terug, wanneer de tijd en plaats daarvoor goed zijn.

In sommige gevallen kunnen de therapeut en cliënt met elkaar afspreken dat iets ‘vergeten’ wordt. Dat dient dan alleen een therapeutisch doel.

Nee dat is echt onmogelijk.

Zelfs als je het zou willen (Het kan zeer aangenaam zijn!), dan nog zul je weer naar je normale dagelijkse bewustzijn terugkeren.

Ook als je in hypnose gaat terwijl je alleen bent, zul dat gebeuren. Je kunt zelfs met jezelf afspreken wanneer dat is.  Dat kan ook eventueel via een echte slaapfase gebeuren. Daarna zul je verfrist en verkwikt en helemaal alert weer wakker worden.

Zelfs in de allerdiepste staat zul je nog alles horen en prima kunnen reageren op de suggesties van de therapeut om weer terug te keren naar je normale dagelijkse bewustzijn.

Het is best begrijpelijk om te denken dat hypnose niet veilig zou zijn, want in het verleden zijn mensen flink bang gemaakt voor hypnose.

Er zijn daarvoor vele misvattingen de wereld in geholpen. Oordeel voor jezelf en lees de onderstaande antwoorden en toelichtingen.

Mocht je nog andere vragen of twijfels hebben, neem dan gerust contact op.

En vraag eens aan andere mensen die hypnose ervaren hebben hoe het was.

Hypnose is zo oud is als de mensheid, want de hypnotische staat is een deel van ons mens-zijn. Het is ons gegeven. Het hoort net zo bij ons als elke andere menselijke staat. Zoals bijvoorbeeld ‘dromen’, ‘verliefd zijn’, ‘je concentreren’, ‘honger hebben’, ‘gedreven zijn’. Toch is het nog niet algemeen bekend en hangt er een waas van mysterie overheen. Al wordt het gelukkig steeds gewoner en bekender, tegenwoordig.

Gelukkig! Want hypnose is fantastisch. Als je eenmaal weet hoe je bewust in hypnose kunt komen, dan heb je een krachtige methode tot je beschikking waarmee je jouw mogelijkheden beter kunt ontplooien en ontwikkelen.

En het ongelofelijk mooie is, dat iedereen die staat bij zichzelf kan oproepen – als je maar weet hoe.

Als je eenmaal weet hoe, dan kun je snel en diep ontspannen, je beter concentreren, meer en sneller leren, betere sportprestaties neerzetten, in jezelf antwoorden op levensvragen vinden, verlangens werkelijkheid laten worden, lichamelijke ongemakken verminderen of opheffen …

Dankzij therapeutisch toegepaste hypnose kun je oud trauma verwerken en echt ‘schoon’ worden, licht van hart.

Wat zou het mooi zijn als wij allemaal zouden leren hoe we in hypnose kunnen komen, en daar gebruik van zouden maken. Dan zouden we allemaal relaxed, (doel)bewust en in balans zijn. We zouden leven vanuit overvloed, en we zouden ‘in verbinding’ onafhankelijk zijn. We zouden liever elkaar helpen dan bevechten. En dan zou er vast meer vrede op aarde zijn.

In hypnose denk je inderdaad niet. Je denken is het domein van je Bewuste. Hypnose is het domein van je Onderbewuste.

Dat is onderbewuste bevat je langetermijngeheugen, je gevoelens, je intuïtie, je reflexen. En de belangrijkste taak van je onderbewuste is om ervoor te zorgen dat je als het nodig is kunt vechten of vluchten. Om je veilig te houden.

Zodra er wat dan ook zou gebeuren dat niet in de setting van de therapiesessie zou thuis horen, dan gaat je alarmbel en kom je terug in je volledige normale waakbewustzijn. Je zult dus nooit iets doen wat je niet wilt, zoals je pincode geven, of een ander geheim vertellen.

Net zo, als je onbewust oordeelt dat het (nog) niet goed voor je is om aan iets te werken, of iets te veranderen wat (nog) niet verandert mag worden, zal je onderbewuste ervoor zorgen dat je daar niet komt. Dat gebeurt ook als je er (nog) teveel voordeel bij hebt.

Altijd is voor je onderbewuste je veiligheid top prioriteit.

Een geheim onthullen als je dat niet wilt is niet veilig. Er worden dus geen geheimen onthuld als je daar niet echt achter staat.

Opmerkelijk: Ook voor jezelf kun je in hypnose dingen geheim blijven houden als je onderbewuste daar een reden voor heeft.

Mensen zijn dit gaan denken door de hypnose shows op TV. Mensen doen dan de gekste dingen.

Realiseer je, dat showhypnose een soort spel is. De showhypnotiseur kiest de deelnemers uit op:

 • Wie echt zin hebben zin in dat spel. Want alleen als je dat spel leuk vindt doe je mee, anders zou het niet werken.
 • Wie het gemakkelijkst in hypnose zal gaan. Dat zijn de mensen die het meest ‘opgaan in’ de voorstelling en popelen om mee te doen.

De belangrijkste taak van je onderbewuste is om jezelf veilig te houden.

Als het niet functioneel en veilig is om bepaalde heftige gebeurtenissen uit het verleden te herinneren, dan gebeurt dat niet.

Als je onderbewust weet dat je je een gebeurtenis beter wel kunt herinneren om een probleem op te lossen, dan kan je onderbewuste er ook voor zorgen dat je daarbij niet in gevaar komt. Je onderbewuste is wijzer dan je bewuste.

En, je ben niet voor niets bij een deskundige hypnotherapeut. Deze zal je tijdens het hele proces begeleiden waardoor je veilig blijft.

 

Misschien lijkt dat zo, maar in werkelijkheid kan de hypnotiseur je alleen helpen om in hypnose te gaan. Je kunt het alleen zelf doen.

Ter vergelijking: Je kunt iemand iets te drinken aanbieden, maar diegene kan alleen maar Zelf drinken.

Precies zo kan de hypnotiseur aanwijzingen geven waarmee je in hypnose komt als je ze opvolgt. Doe je het, dan ga je in hypnose. Doe je het niet, dan ga je niet in hypnose.

In hypnose gaan is dus een kwestie van samenwerken. Het kan en zal gebeuren, als je het wilt.

De hypnotische staat duurt ook precies zo lang als je zelf wilt. Want ook wanneer je al in hypnose bent, kun je eenvoudig weer uit hypnose gaan. Je hoeft het alleen te willen, en het gebeurt.

Het woord ‘hypnose’ komt van het woord ‘hypnos’. En dat is het Griekse woord is voor ‘slaap’.

Hypnose is ooit zo genoemd, omdat wie in hypnose is eruit kan zien alsof hij/zij slaapt. Dat komt doordat je alle spieren die je op dat moment niet nodig hebt ontspant. Er is gewoon nooit een beter woord voor bedacht.

Precies om deze reden wordt het woord “Slaap” vaak gebruikt om in hypnose te gaan. Je gaat natuurlijk niet slapen als je bij de hypnotherapeut bent. Het helpt je om in hypnose te gaan. Het is zo’n woord dat door iedereen vanzelf wordt aangevoeld en juist wordt opgevat.

Alleen jouw eigen onderbewuste kan weten wat de bron van een probleem is. Alleen jij zelf kunt de bron vinden. En alleen jij zelf kunt veranderen.

Wat kan de therapeut dan wel? De therapeut kan je helpen om in hypnose te komen, helpen de bron te vinden en helpen om te veranderen, door suggesties (aanwijzingen) te geven en vragen te stellen.

Het hangt van jezelf af of je de aanwijzingen opvolgt. Dat kun je alleen zelf doen. Het is een kwestie van samenwerken.

Soms kan er een goede reden zijn om (nog) niet te veranderen, al kun je dat toch willen. Als die goede reden er is, kan het zijn dat je daar achter komt tijdens de sessie. Dit gebeurt maar een enkele keer.

 

Staat jouw vraag er niet bij?

Aarzel dan niet om je vraag te stellen. Je krijgt in ieder geval antwoord.