Leefstijl bepaalt voor 95% hoe gezond je bent.

Op naar de Spiraal van gezondheid!

Alleen door verandering verandert er iets.

Lekker in je lijf, lekker in je leven! - met de Spiraal van gezondheid.

Overgewicht, stress en lichamelijke klachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Dat geldt ook voor stemmingsstoornissen en veel psychische klachten. Soms is het onduidelijk hoe het komt. Hoe dan ook, de gevolgen kunnen erg vervelend zijn, en kunnen op de langere duur leiden tot meer en ernstigere klachten en aandoeningen. Om klachten op te lossen is het zaak om erachter te komen wat de oorzaak is – en die op te lossen.

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meeste klachten leefstijlgerelateerd. Dat is ergens een geruststellende gedachte. Want, met wat hulp kun je dus een hoop doen om je klachten te verlichten of op te lossen!

Je leefstijl heeft dus een grote invloed op hoe je je voelt. Andersom beïnvloedt hoe je je voelt weer wat je doet. Dit versterkt elkaar, steeds opnieuw. Zo krijg je een opwaartse, of een neerwaartse spiraal. Een neerwaartse spiraal valt meestal pas op wanneer er hinderlijke klachten komen. Dit noem ik ‘de spiraal van uitputting’. Want hoe meer klachten je krijgt, hoe vermoeider je wordt. Reden genoeg dus, om je leefstijl op orde te houden – of te brengen!

Spiraal van Uitputting

Denk bij de woorden hiernaast ‘minder’, en je krijgt de spiraal van Uitputting.

 1. ongemerkt bouwt stress op
 2. je lichaam kan niet optimaal functioneren
 3. je krijgt eerst milde lichamelijke klachten
 4. hier en daar krijg je pijn, allergieën kunnen ontstaan
 5. je kunt zwaarmoedig worden, of een vaag gevoel in je hoofd krijgen
 6. je neemt misschien pillen tegen vervelende klachten
 7. uiteindelijk ontstaan de welbekende welvaartsziekten

Spiraal van Gezondheid

Denk ‘meer’ bij de woorden op het plaatje en je krijgt de Spiraal van Gezondheid!

 1. stress verdwijnt
 2. lichaamsprocessen herstellen
 3. je voelt je prettiger
 4. je krijgt meer energie, allergieën verdwijnen
 5. je gemoed wordt lichter, je hoofd wordt helderder
 6. je hebt minder/geen medicijnen nodig
 7. aandoeningen worden minder of verdwijnen

Neem het heft in eigen hand, en claim je gezondheid terug.

Ik nodig je uit om je af te vragen: “In hoeverre voel je zelf de controle over jouw gezondheid?” … Denk je dat dat beter kan? Hoop je dat het beter kan?

Ongezien kan ik je zeggen: Als je niet blaakt van energie en vrij bent van watvoor klachten dan ook – dan kan het beslist beter! En jij kunt daarin heel veel zelf doen. Hoe meer je in je leven zelf kunt beslissen, hoe meer je kunt doen.

Kom samen met mij bekijken hoe je meer grip kunt krijgen. Daarvoor moet je misschien wel iets veranderen in de keuzes die je maakt. De keus is altijd aan jou; in hoeverre wil je tegemoetkomen aan je lichaam? Maar 1 ding is zeker: Als jij beter voor jouw lichaam zorgt, dan zorgt jouw lichaam beter voor jou.


Je hebt een oud lichaam. (Wat je leeftijd ook is.) - Dat vraagt aanpassing!

De manier waarop we tegenwoordig leven hebben we nog nooit in onze geschiedenis gedaan. We zijn eigenlijk niet ontworpen voor deze omstandigheden en manier van leven. We zijn in de natuur ontstaan. Nu zien wij onszelf als apart van de natuur, de natuur als iets buiten ons, als iets wat overwonnen en ingedamd moet worden. Misschien wel fijn om naar te kijken, of eens een wandelingetje in te maken… maar – in werkelijkheid – zijn wij een onderdeel van de natuur. We doen er misschien toch goed aan om dat te beseffen.

Stress

Vergelijk de bedreigingen die we in de loop van de tijd hebben gekend en die we tegenwoordig hebben. Ons lichaam begrijpt kortdurende stress prima en kan daar goed mee omgaan; we kunnen prima vechten of vluchten voor een reëel gevaar. Daar zijn we op gebouwd. – Maar tegenwoordig hebben we langdurige stress door veel abstractere zaken, waar we nog nooit mee te maken hebben gehad. Tientallen jaren vechten of vluchten helpt niet als je bijvoorbeeld je hypotheek moet betalen in onzekere tijden. Als we chronische stress hebben, in plaats van kortdurende, gebeurt er iets bijzonders. We merken niet meer dat we het hebben. Het moet wel heel ver oplopen voor we het toch weer merken. Maar, doordat we chronisch in de vecht-of-vlucht-modus zitten, ontstaan er allerlei klachten en aandoeningen. We worden moe, het lijkt wel alsof onze energie verdampt.

Voeding

De chronische stress wordt ook opgewekt door hoe we tegenwoordig eten. Tegenwoordig lijkt ‘Lekker’ belangrijker te zijn dan ‘gezond’. Ook dit is totaal anders dan waar we op gebouwd zijn. We worden aanhouden omringd door voedsel dat eigenlijk geen voedsel voor ons is. En ook hier heeft ons lichaam nog geen nieuwe strategieën geleerd. Daarom krijgen we bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten enzovoort. Gelukkig bestaat er ook eten dat gezond is voor ons lichaam, en dat ook super lekker is!

Beweging

Ook als je naar beweging kijkt zie je dat we daar tegenwoordig anders mee omgaan dan toen wij nog in Afrika op de steppe leefden. Terwijl we erop gebouwd zijn om de hele dag te bewegen en in de avond rust te nemen, zitten de meeste mensen bijna de hele dag om dan ’s avonds uitgeput op de bank te ploffen – hoewel sommigen dan toch eerst nog naar de sportschool gaan.

Een knippering met het oog …..

Zo zijn er nog veel meer verschillen tussen de omstandigheden waarin ons lichaam in miljoenen jaren is geëvolueerd, en hoe we de laatste paar duizend jaar leven. Een paar duizend jaar lijkt misschien lang, maar vanuit de evolutie gezien is het zo kort als een knippering met het oog… er is nog nagenoeg niets veranderd in hoe ons lichaam werkt.

Vaak moeten we ons wel aanpassen aan de eisen die de maatschappij ons stelt. En de manier waarop we tegenwoordig leven heeft ons natuurlijk veel gebracht. Dat kan niet ontkend worden. Niet alles hoeft danook overboord om toch tegemoet te kunnen komen aan waar ons lichaam op is gebouwd.

Hoe krijg je je energie terug?

Leren we weer samenwerken met ons lichaam, dan zal de energie terugkeren, klachten verdwijnen, en we voelen ons heel veel beter in ons lijf en in ons leven.

Nog even iets over beweging:

Meer is niet altijd hetzelfde als beter. Soms is minder beter. Of misschien is anders bewegen voor jouw lichaam geschikter. Daar kom je achter bij IkBenWel.nl


Privacy en behandelovereenkomst

Vanzelfsprekend staat jouw privacy voorop. HIER kun je het Privacy statement van IkBenWel.nl alvast lezen. Dit krijg je bij je eerste afspraak ook mee naar huis.

Om jouw cliëntenrechten te waarborgen hebben hulpverleners in de zorg formeel een aantal verplichtingen. Een daarvan is om samen met de cliënt een standaard behandelovereenkomst te ondertekenen. De behandelovereenkomst kun je alvast bekijken: Voorzijde | Achterzijde. Lees hier over die wettelijke verplichting, op de website van de Rijksoverheid.

Wil je een afspraak maken of even overleggen?

Ik hoor graag van je!

Bel: 06 - 44 999 059