Leefstijl bepaalt voor 95% hoe gezond je bent.

Op naar de Spiraal van gezondheid!

Alleen door verandering verandert er iets.

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn 90-95% van alle gezondheidsklachten leefstijlgerelateerd. Dat is ergens een geruststellende gedachte. Want, met wat hulp kun je dus een hoop doen om je klachten te voorkomen, te verlichten of op te lossen!

Leefstijl heeft een enorme invloed op hoe je je voelt. Andersom beïnvloedt hoe je je voelt weer wat je doet. Dit versterkt elkaar, steeds opnieuw. Zo krijg je een opwaartse, of een neerwaartse spiraal. Een neerwaartse spiraal noem ik ‘de spiraal van uitputting’. Deze is nogal verraderlijk, want die valt meestal pas op wanneer er hinderlijke klachten komen. En hoe meer klachten je krijgt, hoe vermoeider je wordt – En andersom! Reden genoeg dus, om je leefstijl op orde te houden – of te brengen!

Alleen, als je al gezondheidsklachten hebt, dan is het meestal niet genoeg om alleen met een gezonde leefstijl te beginnen. Meestal moet er dan eerst schade opgelost worden. En… weet je wat voor jou een gezonde leefstijl is? Hier kan Natuurgeneeskundige therapie bij IkBenWel.nl jou helpen. Kijk maar:

Spiraal van Uitputting

Denk bij de woorden hiernaast ‘minder’, en je krijgt de spiraal van Uitputting.

 1. ongemerkt bouwt stress op
 2. je lichaam kan niet optimaal functioneren
 3. je krijgt eerst milde lichamelijke klachten
 4. hier en daar krijg je pijn, allergieën kunnen ontstaan
 5. je kunt zwaarmoedig worden, of een vaag gevoel in je hoofd krijgen
 6. je neemt misschien pillen tegen vervelende klachten
 7. uiteindelijk ontstaan de welbekende welvaartsziekten

Spiraal van Gezondheid

Denk ‘meer’ bij de woorden op het plaatje en je krijgt de Spiraal van Gezondheid!

 1. stress verdwijnt
 2. lichaamsprocessen herstellen
 3. je voelt je prettiger
 4. je krijgt meer energie, allergieën verdwijnen
 5. je gemoed wordt lichter, je hoofd wordt helderder
 6. je hebt minder/geen medicijnen nodig
 7. aandoeningen worden minder of verdwijnen

Neem het heft in eigen hand, en claim je gezondheid terug.

Ik nodig je uit om je af te vragen: “In hoeverre voel je zelf de controle over jouw gezondheid?” Hoe gezond voel je je? … Denk je dat dat beter kan? Hoop je dat het beter kan? Weet je wat je moet doen om van je klachten af te komen?

Kom samen met mij bekijken hoe je meer grip op je gezondheid kunt krijgen.

De therapeutische fase

Voordat je klachten kunnen oplossen, is het bijna altijd nodig om eerst ‘schade te repareren’ tijdens een therapeutische fase. De therapeutische fase is tijdelijk.

Wat we gaan doen in het volgende:

Stap 1:  Eerst maken we een analyse van het ontstaan van je klachten, en wat je wilt bereiken.

Stap 2:  Ik geef inzicht in hoe de betrokken werkingsmechanismen (fysiologisch) uit balans gegaan zijn, waardoor je jouw klachtenpatroon hebt ontwikkeld.

Stap 3:  Ik geef (stap voor stap) gerichte leefstijl adviezen die de werkingsmechanismen weer terug in balans brengen. Daarbij kan het tijdelijk inzetten van specifieke therapeutische voedingssupplementen belangrijk zijn.

Stap 4:  Inmiddels onderzoeken we samen welk(e) levensthema(‘s) eventueel een rol spelen in het eventueel in standhouden van klachten, zodat ook daar oplossingen voor gevonden kunnen worden. Daarvoor zijn binnen IkBenWel.nl meerdere mogelijkheden. En mocht het buiten het bestek vallen, dan zal ik je voor dat onderdeel doorverwijzen. Dit onderdeel is erg belangrijk. Zonder deze stap is de kans aanzienlijk dat je klachten blijven hangen, of na een poosje toch weer terugkeren.

Dit is een delicaat proces, en soms is het zoeken. Vaak moet er veel opgeruimd en afgevoerd worden, en zal er aan de andere kant juist van alles ontwikkelen en opbouwen. Het is daarom belangrijk om voor deze fase rustig de tijd te nemen en in contact te blijven. Zowel met jezelf als met mij als jouw therapeut.

De therapeutische fase is voorbij, wanneer je goed en wel op de rit bent in het oplossen van je klachten.

 • De klachten die je in het begin had zullen al aanzienlijk verbeterd zijn.
 • Er zijn voorlopig geen andere, nieuwe, interventies meer nodig.

De post-therapeutische fase

Het idee is dat je na afloop van de therapeutische fase weet welke leefstijlkeuzes je kunt maken om in de Spiraal van Gezondheid te blijven. En meer nog: dat je de innerlijke motivatie voelt om deze keuzes een deel van je leven, van jezelf te laten zijn. Dit is dus geen tijdelijke fase, zoals de therapeutische fase. Het gaat om een structurele manier van leven.

Qua voedingssupplementen: In deze post-therapeutische fase zul je mogelijk nog een poosje gebruik willen maken van de therapeutische supplementen. Daarna zal een, specifiek op jou afgestemd, uitgebalanceerde basissuppletie voldoende zijn.


Je hebt een oud lichaam. (Wat je leeftijd ook is.) Want ons lichaam werkt nog precies hetzelfde als lang voordat we zelfs maar landbouw begonnen te bedrijven, zo'n 10.000 jaar geleden.

De manier waarop we tegenwoordig leven hebben we nog nooit in onze geschiedenis gedaan. We zijn eigenlijk niet ontworpen voor deze omstandigheden en manier van leven. We zijn in de natuur ontstaan. Nu zien wij onszelf als apart van de natuur, de natuur als iets buiten ons, als iets wat overwonnen en ingedamd moet worden. Misschien wel fijn om naar te kijken, of eens een wandelingetje in te maken… maar – in werkelijkheid – zijn wij een onderdeel van de natuur. We doen er misschien toch goed aan om dat te beseffen. Want ons lichaam moet zich hierdoor voortdurend aanpassen aan onbekende omstandigheden. Hoe minder we hier op in kunnen spelen, hoe meer klachten we kunnen ontwikkelen. En, hoe beter we weten hoe we hierop in kunnen spelen, hoe minder klachten we zullen overhouden.

Stress

Vergelijk de bedreigingen die we in de loop van de tijd hebben gekend en die we tegenwoordig hebben. Ons lichaam begrijpt kortdurende stress prima en kan daar goed mee omgaan; we kunnen prima vechten of vluchten voor een reëel gevaar. Daar zijn we op gebouwd. – Maar tegenwoordig hebben we langdurige stress door veel abstractere zaken, waar we nog nooit mee te maken hebben gehad. Tientallen jaren vechten of vluchten helpt niet als je bijvoorbeeld je hypotheek moet betalen in onzekere tijden. Als we chronische stress hebben, in plaats van kortdurende, gebeurt er iets bijzonders. We merken niet meer dat we het hebben. Het moet wel heel ver oplopen voor we het toch weer merken. Maar, doordat we chronisch in de vecht-of-vlucht-modus zitten, ontstaan er allerlei klachten en aandoeningen. We worden moe, het lijkt wel alsof onze energie verdampt. Toch is het mogelijk om je stress systeem te resetten en de stress af te bouwen.

Voeding

De chronische stress wordt ook opgewekt door hoe we tegenwoordig eten. Tegenwoordig lijkt ‘Lekker’ belangrijker te zijn dan ‘gezond’. Ook dit is totaal anders dan waar we op gebouwd zijn. We worden aanhouden omringd door voedsel dat eigenlijk geen voedsel voor ons is. En ook hier heeft ons lichaam nog geen nieuwe strategieën geleerd. Daarom krijgen we bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten enzovoort. Gelukkig bestaat er ook eten dat gezond is voor ons lichaam, en dat ook super lekker is! Je moet alleen wel weten, wat dat dan is…. En wist je, dat je ook heel veel goed voor je lichaam kunt doen door te schuiven in de timing van je voeding?

Beweging

Ook als je naar beweging kijkt zie je dat we daar tegenwoordig anders mee omgaan dan toen wij nog in Afrika op de steppe leefden. Terwijl we erop gebouwd zijn om de hele dag te bewegen en in de avond rust te nemen, zitten de meeste mensen bijna de hele dag om dan ’s avonds uitgeput op de bank te ploffen – terwijl sommigen dan juist naar de sportschool gaan.

Een knippering met het oog …..

Zo zijn er nog veel meer verschillen tussen de omstandigheden waarin ons lichaam in miljoenen jaren is geëvolueerd, en hoe we de laatste paar duizend jaar leven. Een paar duizend jaar lijkt misschien lang, maar vanuit de evolutie gezien is het zo kort als een knippering met het oog… er is nog nagenoeg niets veranderd in hoe ons lichaam werkt.

Vaak moeten we ons wel aanpassen aan de eisen die de maatschappij ons stelt. En de manier waarop we tegenwoordig leven heeft ons natuurlijk veel gebracht. Dat kan niet ontkend worden. Niet alles hoeft danook overboord om toch tegemoet te kunnen komen aan waar ons lichaam op is gebouwd.

Hoe krijg je je energie terug?

Leren we weer samenwerken met ons lichaam, dan zal de energie terugkeren, klachten verdwijnen, en we voelen ons heel veel beter in ons lijf en in ons leven.

Nog even iets over beweging:

Meer is niet altijd hetzelfde als beter. Soms is minder beter. Of misschien is anders bewegen voor jouw lichaam geschikter. Daar kom je achter bij IkBenWel.nl


Privacy en behandelovereenkomst

Vanzelfsprekend staat jouw privacy voorop. HIER kun je het Privacy statement van IkBenWel.nl alvast lezen. Dit krijg je bij je eerste afspraak ook mee naar huis.

Om jouw cliëntenrechten te waarborgen hebben hulpverleners in de zorg formeel een aantal verplichtingen. Een daarvan is om samen met de cliënt een standaard behandelovereenkomst te ondertekenen. De behandelovereenkomst kun je alvast bekijken: Voorzijde | Achterzijde. Lees hier over die wettelijke verplichting, op de website van de Rijksoverheid.

Wil je een afspraak maken of even overleggen?

Ik hoor graag van je!